Niels

Niels Berkers - Penningmeester & Ledenadministratie

Vanaf mijn 17e ben ik bezig met de restauratie van instrumenten. Ik leer nog steeds veel bij en interesseer me vooral in de techniek en de diverse systemen. Wat de rollen betreft richt ik me vooral op de klassieke muziek.

Momenteel heb ik 4 instrumenten, allemaal van het merk Hupfeld. Ik heb mijn werkruimte in de tuin dan ook gekscherend maar Studio Phonola genoemd. Phonola was het eerste pneumatische pianolasysteem dat Hupfeld op de markt zette.

In de Studio staan nu:

• 72-toons Hupfeld Phonola voorzetter (speelt 72/73-toons Phonola rollen)
  • Hupfeld Phonoliszt (speelt Phonoliszt rollen)
  • Hupfeld Unioliszt (speelt 65-toons, 72-toons en Phonoliszt rollen)
  • Rönisch Hupfeld Triphonola (speelt standaard 88-toons en Triphonola rollen)

De Triphonola krijgt momenteel het meeste aandacht aangezien dit het topstuk uit de studio is. De restauratie is in 2012 begonnen en is nagenoeg voltooid. Het is nu finetunen en daarna de kast politoeren.

De Phonoliszt is nagenoeg origineel maar speelt nog redelijke goed. Dit is een expressiepiano die 72 tonen bespeelt en automatisch vanaf de rol ook de dynamiek regelt. Dit op een vrij basic manier waardoor het instrument niet tot de reproductiepiano's gerekend wordt. Ik moet alleen nog een andere elektromotor inbouwen want de originele motor is niet meer aanwezig.

De voorzetter is technisch al gerestaureerd maar heft kosmetisch nog veel werk nodig. De kast was nat geweest waardoor veel panelen vervormd zijn. Deze worden opnieuw gemaakt waar nodig.

De Unioliszt is/was een echt wrak wat normaal gesproken niet voor restauratie in aanmerking zou komen. Het systeem is echter dusdanig uniek, complex en interessant dat ik deze toch erg graag wil behouden. Het instrument speelt namelijk 3 verschillende type rollen, namelijk 65-toons, 73-toons en Phonoliszt rollen. Hiertoe beschikt het instrument over zowel een luchtpomp op elektromotor als over voetpedalen. De piano is inmiddels compleet gedemonteerd en wordt in samenwerking met een bevriend pianotechnicus volledig gerestaureerd .

In mijn werkplaats kan ik tot de late uurtjes restaureren. Daarnaast heb ik sinds 2018 tijd gemaakt om als penningmeester voor de NPV aan de slag te gaan naast mijn werkzaamheden als webmaster en op de restauratiedagen. Ook haal ik veel plezier uit het origaniseren van evenementen met de overige (bestuurs)leden.

Wie graag eens komt kijken/luisteren in de studio nodig ik van harte uit eens een afspraak te maken.